Trento Trentino Gezi Rehberi "İtalya/2019"


Laghetti Ruffre Trento
Laghetti Ruffre Trento

Covid-19 yüzünden bu yazı evde yayılarak geçirmek zorunda kaldığımız için daraldığımdan eski tatil fotoğraflarına bakıp bakıp iç çekiyordum ki aklıma geldi; geçen yaz hem bizim hem de köpeğimizin mutlu olacağı bir tatil planlamaya çalışmıştık. Ama köpekle seyahat etmek konusunda deneyimsiz olduğumuz için planlarken oldukça zorlanmıştık.

Önce her yaz olduğu gibi eşimin ailesinin yanına Sardinya Adasına gitmeyi düşünmüştük. Ama bir önceki yaza kadar hayvan girişine izin verilen plajların bazılarına hayvanların girmelerinin yasaklanması, feribotta gidiş ve geliş için geçirmemiz gereken saatler ve uzun süre sıcağa maruz kalmanın hayvan sağlığını kötü etkileme olasılığı nedeniyle farklı arayışlara yelken açmıştık. Gerçi bu kararı vermemizde adada yaşayan bir ahbabımızın köpeğinin o yıl leishmaniasis (layşmanyaz) hastalığından ölmesi de etkili oldu. Bu arada layşmanyaz hastalığına karşı 2 yıl önce bir aşı piyasaya sürüldü. %100 koruma sağlamıyor ama aşıdan sonra hastalanan köpeklerin iyileşme olasılığını arttırıyormuş, iki yıldır o aşıyı vurduruyoruz biz. Neyse konuyu dağıtmayayım, uzun bir süre ne yapabiliriz diye düşündükten sonra hem sıcaktan hem sivrisineklerden kaçmak için yükseğe kurulmuş bir yerleşim yeri olan Trentino'ya gitmeye karar vermiştik.

Laghetti Ruffrè Trento ve Foxy
Laghetti Ruffrè ve Foxy

Normalde kısa süreli, bol dinlenmeli doğa yürüyüşleri yapıyor olsak da ciddi, planlı-tempolu ve kısmen uzun süreli  bir yürüyüşe çıkmadığımız için trekking ayakkabımız, pantolonumuz, uygun sırt çantamız, mini ilk yardım çantamız, Foxy için gerekli seyahat eşyalarımız falan yoktu; önce onları satın almıştık. Madem ben bu yazı evde geçirdim, madem sıcak bir yandan yalnızlık diğer yandan üzerime geliyor;  o güzel günleri düşünüp onları yazayım bari dedim kendime.

Laghetti Ruffrè ve gezgin kopek Foxy
Laghetti Ruffrè ve Foxy

Trentino-Alto Adige, İtalya'nın kuzeyinde gölleri, ormanları, akarsuları, üzüm bağları ve elmaları ile meşhur bir bölgesi. Genellikle kış sporları yapmak için tercih edilse de yaz aylarında bizim gibi sıcaktan kaçmak, doğada yürüyüş yapıp kafa dinlemek için gidenler de oldukça fazla. İtalya'da evcil hayvanla tatil yapmak için en ideal bölge olarak biliniyor; oteller, restoranlar ve kafeler hayvanları 4 patili turist misafirler olarak tanımlıyor. Bölgede yaşayanlar sadece müşteri hayvanlara değil, orada daimi yaşayan hayvanlara karşı da oldukça anlayışlı ve sevgi dolular. Yürürken özgür bir şekilde koşan ya da yayılıp dinlenen köpeklerin, kedilerin yanı sıra huzurlu bir şekilde otlarını çiğneyen inekleri ve atları da görebilmek mümkün.

2009'da Santuario di San Romedio'nun yanındaki bir parka Bruno isimli bir ayıyı taşımışlar. Yaşadığı park çitlerle çevrili bol yeşillikli büyükçe bir alanda. Bu senenin başında yanlış hatırlamıyorsam bu ayı da muhtemelen çevresindeki diğer hayvanlara özenip yaşadığı alandan kaçmıştı. Bruno'nun sürpriz sonla biten inekle karşılaşmasını buradan, yine kaçtığı sırada bir çocuk ile hasarsız karşılaşma videosunu buradan izleyebilirsiniz. Trento'nun Bruno'sunu sevdiyseniz bir diğer videosunu da burada

Garni Biancaneve Ruffrè-Mendola
Garni Biancaneve Ruffrè-Mendola

Bizim kaldığımız otel, sağında solunda çiçekler ve dekoratif aksesuarlar olan sevimli bir oteldi. İşleten çift, oldukça kibar ve samimiydi. Hem evcil hayvan kabul eden bir otel olduğu hem de otelin ve civarının fotoğrafları sevimli olduğu için tercih etmiştik. Oldukça da rahat ettik. Bizden tek ricaları Foxy'nin yatağa çıkmamasıydı. Zaten hazırlıklıydık, Foxy'nin yatağı ve battaniyesi yanımızdaydı. Sözümüzü tuttuk.

Garni Biancaneve Ruffrè-Mendola
Garni Biancaneve Ruffrè-Mendola

Gelelim neler gördüğümüze aslında neler göremediğimizi de yazabilirim. Çünkü ilk defa bu seyahatimizde tarihi yerleri gezmedik. Normalde her gittiğimiz yerde müze kartı alıp sanki bir maratona katılmış gibi birinden diğerine koşan biz, bu sefer yanımızda Foxy olduğu için müzelerin, kalelerin içlerine girmemeyi tercih ettik. Trentino'nun sadece doğal güzellikleri değil, tarihi yerleri de oldukça önemli olduğu için biraz içimize oturdu gerçi. O yüzden tarihi yerlerle ilgili yazabileceklerim sadece isimleriyle sınırlı çünkü kendi gözümle görmedim. Bu sene tekrar gitmeyi düşünmüştük; ama korona sebebiyle maalesef mümkün olmadı. Artık belki önümüzdeki sene. Özellikle Castello di Avio'yu ve İtalya'daki Türk köyü Moena Köyü'nü görmeyi gerçekten istiyorum.


Trento'da Gezdiğimiz Yerler

1. Laghetti Ruffre

Laghetti Ruffrè Trento
Laghetti Ruffrè Trento

İlk günümüzde ilk durağımız Laghetti Ruffre oldu yani Ruffre'nin göletleri. Bu iki göletten biri tümüyle kurumuş haldeyken iyileştirilmiş, canlandırılmış ve koruma altına alınmış; diğeri manzaranın etkisini kuvvetlendirmek için yapay olarak oluşturulmuş ama doğal olmadığını anlamak mümkün değil. Göletlerin etrafında da piknik için banklar, güneşlenmek için şezlonglar, restoran olarak da hizmet veren çiftlikler, otlayan inekler var. Cıvıl cıvıl, yemyeşil bir yer.

Laghetti Ruffrè Trento ve Foxy
Laghetti Ruffrè Trento ve Foxy

Ormana girmeden önce gölün kenarında biraz oturduk, bir yandan manzarayı seyredip sohbet ettik bir yandan sandviçlerimizi yedik. O arada Foxy suyun tadını çıkardı, serinledi. Bu arada yine konudan uzaklaşıyorum ama bu tür yürüyüşlere gidildiğinde çantada mikrofiber havlu taşımak çok yararlı oluyor, ben decathlon'dan almıştım benimkini. Çantada çok az yer tutuyor, çabuk kuruyor ve  emiciliği yüksek. Ben havluyu genelde köpeğimi kurulamak için kullandım, malum ıslak kalmak köpeklerde bir sürü sağlık sorununa yol açıyor. Bir de yaşını unutan insan modeli olduğum için Foxy'nin peşinde derenin üstünden atlarken düştüğüm zaman kurulanmak için kullanmak zorunda kaldım :) Akla gelmeyecek farklı sebeplerle bu tür seyahatlerde ihtiyaç duyulması muhtemel, koyun kenarda dursun bence.

Laghetti Ruffrè Trento Italya
Laghetti Ruffrè / İtalya


Laghetti Ruffrè Trento
Laghetti Ruffrè / Trento

Bu arada, sadece bu bölgede mi yoksa bütün dağlık bölgelerde aynı şekilde mi bilmiyorum; ama selamlaşma kültürü var. Dağda yürürken birbiriyle karşılaşan herkes gülümseyerek birbirini selamlıyor. Sebebini sorduğumda "Burada kimin kime ne zaman ihtiyacı olacağı belli olmaz" cevabını aldım. Ben ilk defa burada tanık olduğum için çok şaşırdım ama inanılmaz hoşuma gitti. Öyle adapte oldum ki bu yazısız kurala selamımı almayan birkaç kişiye feci bozuldum, hatta cıkcıkladım :) 

Laghetti Ruffrè / Dria al fos
Laghetti Ruffrè / Dria al fos

2. Santuari di San Romedio yani San Romedio Kutsal Alanı


Santuari di San Romedio / Trento
Santuari di San Romedio / Trento

Romedio, zamanında Trento'ya Piskoposla konuşmak için gitmek istemiş ve hizmetkarına atını eyerlemesini söylemiş. Hizmetkar ahıra gitmiş, bembayaz bir suratla titreyerek geri dönmüş ve atınızı bir ayı yiyor demiş. Romedio, o zaman git ve ayıyı eyerle diyerek cevap vermiş. Hizmetkar tekrar ayının yanına elinde eyerle gittiğinde ayı kafasını öne eğmiş ve onun eyeri takmasına izin vermiş. Romedio bu ayıyla Trento'ya giriş yapmış. Aristokrat bir ailenin zengin çocuğu olarak doğan Romedio, burada San ünvanını alıp San Romedio olmuş. Ve onun ayısının anısına şimdi parkında yukarıda bahsettiğim Bruno yaşıyor.

Santuari di San Romedio giriş yolu
Santuari di San Romedio giriş yolu

Tahta korkuluklu dar patikada yukarıya doğru yürüyerek kutsal alana ulaşmak yaklaşık bir saat sürüyor, yolun manzarası muazzam. Ama o dar patikada sürekli birileriyle burun buruna geldiğim ve engebeli yol, yer yer daralıp ufaldığında kafamı kayalara çarpmamak için çaba gösterdiğimden adam gibi video çekemedim; ama ilgilenenler buradaki videoyu izleyebilirler. 

Bu arada yine köpekle doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için belirtmek istiyorum, bu tatilde kullanmak için yürüyüş bel kemeri ve kayışı  (dog trekking belt) aldım. Kayışın bir ucu göğüslüğe diğer ucu kemere takılıyor ve ellerin serbest olmasını sağlıyor. Ben inanılmaz faydasını gördüm, tavsiye ederim.


Santuari di San Romedio yolu
Santuari di San Romedio yolu


Santuari di San Romedio ve Foxy
Santuari di San Romedio ve Foxy

70 metreden yüksek bir kayanın üzerine kurulmuş San Romedio Kutsal Alanı, 131 basamaklı uzun bir merdivenle birbirine bağlanan üst üste binmiş beş küçük kiliseden oluşuyor. Yapının en uç noktasında ise gemi güvertesini andıran bir koridor bulunuyor. Bu noktaya gelip aşağıya doğru baktığınızda altınızda hiçbir şey yok, boşlukta durduğunuzu görüyorsunuz. 

Yapının içinde 15-16-17.yüzyıldan kalma freskler var ve hala sağlamlar.

Santuari di San Romedio İtalya
Santuari di San Romedio Trento

3. Sissipromenade 


Sissipromenade Foxy The Cute Puppy
Sissipromenade

Yarı ormanlık alan yarı açıklık yürüyüş alanı. Eski zamanlarda soyluların özellikle İmparatoriçe Sissi'nin yürüyüş yapmayı ve manzarayı seyretmeyi sevdiği bir yermiş.

4. Lago di Tovel / Tovel Gölü


Lago di Tovel - Tovel Gölü
Lago di Tovel - Tovel Gölü

Tovel Gölü'ne ulaşmanın iki yolu var; ya otobüse binilecek ya da yürünecek. Biz Foxy'ye ağızlık takmak istemediğimiz için otobüse binmedik. Bu arada ağızlık takmayı tercih etmesek de hem ağızlık eğitimi var hem de sürekli yanımda taşıyorum, yani bir mecburiyet anında ağızlığı kullanıma hazır durumda. Bir cesaretle yürürüz dedik ama anladım ki bu tür yürüyüşlerde o başlangıçta sahip olunan motivasyon yol yarılandığında kalmıyormuş. Otobüslerin yanından patikaya doğru ayrılan dört çifttik. İlk çifti çok erken kaybettik muhtemelen geri dönüp otobüse bindiler. Diğerlerini ne ara kaybettik bilmiyorum, birer birer geride kalıp gözden kayboldular. Biz yürümeye devam ettik, orman içinde oldukça uzun bir yürüyüş sonrası karşımıza sonunu görmediğimiz merdivenler çıktı. O yürüyüşten sonra o merdivenlerden yukarıya doğru tırmanmak insanı epey zorluyor. Ben ne zaman yorgunluğa yenik düşüp duraklasam Foxy sağ olsun hep fark etti, iki saniye dinlenmeme fırsat vermeden arkama geçip burnuyla bileğimden ittirdi. Sanırım bazen kendisini çoban köpeği sanıyor.

Lago di Tovel ve Foxy
Lago di Tovel ve Foxy

Tovel gölüne ulaştığımızda bütün yorgunluğa değdi. Göl inanılmaz güzel, sık ağaçların arasından kendini gösterdiğinde insanı dinçleştiriyor. Gerçi bizim şansımıza göle ulaştıktan birkaç saat sonra yağmura yakalandık, epeyce ıslandık; ama yine de oldukça güzel bir gündü. Bu arada göle kedisiyle gelen birkaç kişi vardı. Hoşuma gitti ama daha önce hiç kedilerin böyle seyahate çıkmayı sevdiğini duymamıştım, enteresan geldi.


Lago di Tovel / Tovel Gölü
Lago di Tovel / Tovel Gölü


Lago di Tovel / Tovel Gölü
Lago di Tovel / Tovel Gölü

Tovel Gölü'nün efsanesine göre; Ragoli'nin son kralının kızı Prenses Tresenga çok güzel bir kadınmış. Bütün prensler onunla evlenmek istermiş; ama o hepsine "hayır" dermiş. Kral Lavinto'da bu taliplerden biriymiş ama o, kendisine verilen hayır cevabını kabul etmeyecek kadar kibirliymiş. Kibarca! prensesi evliliğe ikna etmek amacıyla Ragoli'ye bir ordu göndermiş. Orduyu gören prenses ve halkı, sayıca az olmalarına rağmen bu kibirli kral tarafından sindirilmek istememişler ve bu saldırıya saldırıyla karşılık vermişler. Savaş göl kıyısında gerçekleşmiş. Prenses halkının önünde, halkıyla birlikte cesurca savaşırken Kral Lavinto tarafından öldürülmüş. Gün sona erdiğinde savaş bittiğinde gölün rengi kıpkırmızıymış. Bu nedenle her yaz Ragoli'nin halkının kaderi için ağlayan Tovel gölünün renginin kırmızıya döndüğü söyleniyor. Efsaneyi bir kenara bırakırsak iklim değişikliği bu gölün canlılarını, özellikle yosunları da etkilemiş çünkü son 10 yıldır gölün rengi kırmızıya dönmüyor. 

Lago di Tovel
Lago di Tovel

5. Canyon Rio Sass ve Lago Smeraldo (Smeraldo Gölü)


Canyon Rio Sass Foxy the cute puppy
Canyon Rio Sass /Rio Sass Kanyonu



Canyon Rio Sass Foxy the cute puppy
Canyon Rio Sass / Rio Sass Kanyonu

Canyon Rio Sass Trentino'da bulunan, Fondo komününü ikiye ayıran bir kanyon. 300 metre uzunluğunda  60 metre derinliğinde bu dağ geçidi sarkıtlar, dikitler, devlerin kazanları (umarım doğru yazmışımdır, akarsuyun şelaleden düştüğü anlarda oluşturduğu oyuklar) ile dolu. Aynı zamanda kanyonda artık çalışmayan üç tekerli eski bir değirmenle eski bir Roma köprüsü de var. Dereyi takip ederek ilerlerken geçit iyice daralıyor ve metal korkuluklu bir yol ve merdivenler beliriyor. Bu yoldan geçilerek Lago Smeraldo'ya (Smeralda Gölü) ulaşılıyor. 

Canyon Rio Sass / Rio Sass Kanyonu
Canyon Rio Sass / Rio Sass Kanyonu
 Trento


Canyon Rio Sass / Rio Sass Kanyonu

Yürüdüğümüz yol biz ilerledikçe metal, ızgaralı bir yola dönüştü. Foxy'nin yürümesi için güvenli olmadığı için onu kucağıma almak zorunda kaldım. Foxy, kucak sevmeyen bir köpek ve bunu davranışlarıyla oldukça güzel ifade ediyor. Yol boyunca derede oynadığı için çamurlu olan ayakları ve balık gibi kıvranan vücuduyla yüzümü üstümü çamura buladı, insanlar ikimize epey güldüler; ama boğuşarak, kirlenerek de olsa en azından sağlam şekilde bu yolu atlatmayı başardık.


Lago Smeraldo / Smeraldo Gölü
Lago Smeraldo / Smeraldo Gölü

Bu arada Lago Smeraldo (Smeraldo Gölü) yapay bir göl, ben yapay bir göl olduğunu öğrendiğimde epey şaşırmıştım.

6. Monte Penegal (Penegal Dağı)


Monte Penegal Penegal Dağı
Monte Penegal / Penegal Dağı



Monte Penegal / Penegal Dağı Trento
Monte Penegal / Penegal Dağı


Monte Penegal / Penegal Dağı Trento
Monte Penegal / Penegal Dağı


Trento'da ne yemeli konusuna değinirsem ilk günümüzde acemiliğimize geldiği için yiyecek farklı bir şey bulamadık, pizza ile idare ettik. Sonraki günlerde otelimizin yönlendirmesiyle çiftliklere rezervasyon yapmaya başladık, bu çiftlikler aynı zamanda restoran olarak da çalışıyor. Çiftliklerde yemek için ayrılan yerler var, orada müşteriler ağırlanıyor . Ayrıca sundukları yemeklerde kullanılan bütün malzemeler kendi çiftliklerinin üretimi. Orijinal, afilli yiyecekler olmasa da oldukça lezzetliydiler. 

İlk defa tortei di patate ve canederli (ıspanaklı) yedim. Gün içinde dağda serbestçe otlayarak beslenmiş ineklerin sütlerinden yapılan peynire formaggi di alpeggio (formaggi di malga) deniyormuş, o peynirlerin tadına baktık. Normalde Pastörize olmamış sütlerden yapılan peynirleri eski alışkanlıklar sebebiyle yemiyorum, ama bu sefer kendimi tutamadım. Bir de tabaklardaki şarküteri ürünleri oldukça fazlaydı, Foxy'ye normalde şarküteri ürünleri yedirmiyorum; ama birkaç günden bir şey olmaz diyerek bu sefer onun da farklı lezzetleri tatmasını sağladık.
 

Trento italya




Not: Çok yakında birkaç video eklemeyi düşünüyorum. Eğer seyahatimiz ilginizi çektiyse Foxy'nin hikayelerinde birkaç video var, onlara buradan göz atabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Roma'ya (İtalya'ya) Gidecekler İçin Tavsiyeler

İtalya'nın Görülmeye Değer Orta Çağ Kasabaları 1 - Civita di Bagnoregio

Kısa Kısa Roma Gezisi: Bölüm 2 - Piazza Navona