Kısa Kısa Roma Gezisi: Bölüm 2 - Piazza Navona

Piazza Navona

Roma hakkında yazıyorsam eğer en meşhur meydanı olan Piazza Navona'dan bahsetmezsem olmaz, çok severim çünkü. Bu arada meydanın canlı kamera yayınını buradan izleyebilirsiniz.

Ne zaman gitsem, mevsimler farketmeden insanlarla dolup taşan bu meydan hem Roma'da yaşayanların hem de turistlerin gözdesi olduğundan inanılmaz kalabalık. Meydanı saran yapıların açılarından mıdır yoksa gösterişli üç çeşmesinden midir bilemiyorum ama yağmurlu zamanlarda bile ışıl ışıl parlayan bir yanı var. 

Meydan, araçlara kapalı olduğundan oldukça güvenli. Bu yüzden fotoğraf çekerken sadece ekranına odaklananıp sarhoş gibi yürüyenler ya da çocuklu çiftler için en büyük tehlike farklı bir yayaya çarpmak bence. Tabii ki yine de dikkatli olmakta fayda var, umulmadık bir an bir benim gibi şanssızsanız bir bisikletli karşınıza çıkabilir.

Piazza Navona

Birkaç yüzyıl öncesine kadar eğlence amacıyla çeşmelerin tahliye kapakları kapatılır, meydanın su ile dolması sağlanır, su oyunları oynanırmış. 

Zamanında stadyum olarak da yarışma şeklinde oynanan oyunlara ev sahipliği yapmış bu meydan. Şimdi ise herbiri birbirinden yetenekli ressamlar, sokak gösterisi yapanlar sanatlarını topluluğun beğenisine sunuyor, sanatın olduğu yerde insanların yüz çizgileri bile yumuşuyor.

Piazza Navona

Piazza Navona

Piazza Navona

Meydanın merkezinde Bernini'nin Dört Nehir Çeşmesi ( Fontana dei Quattro) var. Bu çeşmede dört dev dört kıtanın nehirlerini simgeliyor. Amerika Rio de la Plata, Avrupa Tuna, Asya Ganj ve Afrika Nil.

Dört Nehir Çeşmesi ( Fontana dei Quattro)

Dört Nehir Çeşmesi ( Fontana dei Quattro)
Çeşmenin hikayesini anlatanlar Bernini'nin, Sant'Agnese in Agone kilisesine duyduğu hoşnutsuzluk ve güvensizlik yüzünden, devlerden birinin sanki kilise üzerine çökecekmiş gibi elini kaldırdığını söylüyorlar. Ancak çeşme, kilisenin inşasından önce tamamlandığından böyle bir durum olması mümkün değil tabii ki. Çeşme hakkında ikinci bir söylenti daha var; Nil nehrinin kaynağının nerede olduğu bilinmediği için Nil'i temsil eden devin yüzünün görünmediğininden bahsediyor.

Dört Nehir Çeşmesi ( Fontana dei Quattro)

Navona Meydanında iki önemli çeşme daha var. Bunlardan biri Fontana di Nettuno yani Neptün Çeşmesi.

Fontana di Nettuno (Neptün Çeşmesi)

Fontana di Nettuno'nun (Neptün çeşmesi) havuzu Giacomo della Porta tarafından yapıldıktan sonra, 19. yüzyılda Antonio Della Bitta e Gregorio Zappalà tarafından Neptün ve su perisi heykelleri eklenmiş.


Fontana di Nettuno (Neptün Çeşmesi)

İkinci çeşme Fontana del Moro yani Moro çeşmesi. Giacomo della Porta tarafından tasarlanan orijinal heykelde sadece yunus ve Tritonlar (deniz tanrıları) varmış. Yunusla güreşen Neptün (ya da Moro) heykeli Bernini tarafından sonradan eklenmiş. 2011 yılında da maalesef vandalizmin kurbanı olarak hasar görmüş.



Fontana del Moro (Moro çeşmesi)

Gelelim meydandaki büyük kiliseye, Sant'Agnese in Agone. 

Sant'Agnese in Agone


Sant'Agnese in Agone


Azize Agnes'in anısına yaptırılan bu barok kilisenin ilk mimarları Girolamo ve Carlo Rainaldi'ymiş.  Ancak ilerleyen zamanda Borromini onların yerini almış ve birkaç değişiklik haricinde onların tasarımına sadık kalmış. 


Sant'Agnese in Agone

Kilisenin içinde çekilmiş profesyonel fotoğraflara buradan göz atabilirsiniz.

Kilisenin yan tarafında bir değer önemli bina var, Palazzo Pamphilj. Bina bugün Brezilya Büyükelçiliği olarak kullanılıyor. Benim içeri girebilmem mümkün olmadı. Zaman zaman büyük pencereyi açıp resimlerle süslenmiş tavanlarının dışarıdan görülmesini sağlıyorlar. Çektiğim fotoğrafı bulabilirsem ilerleyen günlerde ekleyeceğim. Yine de resmi sayfasını buraya fikir edinilmesi için koyuyorum.


Aralık ayı Piazza Navona'nın en güzel zamanları. Yılbaşı pazarında, çeşit çeşit noel ve befana süslerini bulmak mümkün.

Navona Meydanı
Navona Meydanı

Navona Meydanı
Navona Meydanı
Navona Meydanı


Navona Meydanı
Navona Meydanı
Navona Meydanı

Navona Meydanı
Navona Meydanı

Navona Meydanı

Navona Meydanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İtalya'nın Görülmeye Değer Orta Çağ Kasabaları 1 - Civita di Bagnoregio

Roma'ya (İtalya'ya) Gidecekler İçin Tavsiyeler