Roma'ya (İtalya'ya) Gidecekler İçin Tavsiyeler

Rome
Roma


Genelde yolculuk yapacağımız zamanlar telaş yapmasak bile, bildiğimiz bazı şeyleri unutabiliriz. Bu nedenle İtalya’ya seyahat edecekler için, özellikle Roma’ya yoğunlaşarak, dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde listeledim. Umarım birilerinin işine yarar ve tatillerini kolaylaştırır. : )

Not :  Yapacağınıza ihtimal vermediğim için aşağıdaki maddelere eklemediğim bir şey var. Yurt dışına salep çıkarmak kesinlikle yasak. Türkiye'den çıkışınızda bir ihtimal sorun çıkmayabilir ancak yurt dışında çantanızda yakalanırsanız hapis cezası riski var. Bu da bir not olarak dursun...


1.      Telefonunuzun GPS haritasını ayarlamayı ya da haritanızı yanınıza almayı unutmayın. Roma, özellikle büyük şehirlerden gelen insanlar için küçükmüş gibi görünebilir ama bir yerden sonra kaybolduğunuzu fark edebilirsiniz.
2.      Seyahatten önce mutlaka hava durumunu kontrol edin, Haziran ayında olmamıza rağmen bir haftadır şiddetli yağmur yağıyor.
3.      Eğer mümkünse seyahatinizi Eylül veya Ekim aylarına ayarlayın, Eylül ve Ekim özellikle Roma’nın en güzel ayları.
4.      Müze benzeri yerlerde genellikle çok sıra oluyor. Biletinizi online alırsanız ya da Roma Pass Kartına sahip olursanız sıra beklemek zorunda kalmazsınız.
5.      Turistik şehirlerde satin alabileceğiniz müzelere giriş ve/veya şehir içi ücretsiz seyahat kartlarından Roma’da da var. Bilgileri buradaki linkten inceleyebilirsiniz. Bu tür kartların hem iyi hem de kötü yanları var.  Mesela benim için girebileceğim her yere girmek, listeyi bitirmek önemli. Bu nedenle kontrolümü kaybediyorum, tatil tatil olmaktan çıkıp bir yarışa dönüyor. Ama diğer yandan kart satın alındığında hem sıra beklemeyip hem de birçoğunda geçerli olan ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmak var. Seçim sizin.
6.      İtalya’da sivrisinekler özellikle yaz aylarının kabusu. Bizimkiler gibi sadece ısırıp kaşındırmıyor, abartı boyutlarda şişliklere yol açıyor. Dolayısıyla eğer Roma’ya gidiyorsanız mutlaka sivrisinek kovucu krem ya da sprey almanız yararınıza olur. Tabi ki ısırık sonrası solüsyonları unutmayalım. Eğer Türkiyedeyken almayı unutursanız merak etmeyin süpermarket ya da eczanelerde bulabilirsiniz. İtalyada eczaneleri (farmacia) tabelalarındaki yeşil haçtan tanıyabilirsiniz. Normalde her bölgede geç saatlerde bir nöbetçi bulmanız mümkün.
7.      Yemek yemek ya da bir şeyler içmek için bulunduğunuz turistik sokağın civarındaki ara sokaklara girerseniz fiyatların inanılmaz değiştiğine şahit olabilirsiniz.
8.      Restoranlarda ve kafelerde servis, ekmek ve/veya masa parası ödemeniz gerekebiliyor (coperto, servizio vb.), O nedenle restorana girmeden önce fiyatları ve menünün altında ya da üstünde servise dair bir şey yazıp yazmadığını kontrol etmeniz yararınıza olur.
9.      Birçok restoranda turist menüleri olabiliyor, genelde bu tür menülerde masa ücretli olmuyor (yine de sorun). Fix. menülerden seçenekler sunuyorlar. Şansınıza tadı güzel de olabiliyor, kötü de.
10.   İtalyanın sandviçlerini ben çok seviyorum. Sandviç satan bir dükkan gördüğünüzde deneyebilirsiniz. Turistik sokakta değilse fiyatları uygun olur, porsiyonu da doyurucu.
11.   Restoranlarda menü, başlangıç (antipasto), birinci tabak (primo) risotto, makarna, gnocchi, çorba vb., ikinci tabak (et, tavuk ya da balık), bazen contorno (kızarmış patates, ıspanak vb.) genelde ikinci tabağın yanında küçük bir tabakla servis ediliyor ve tatlı (dolce) ya da kahve genellikle espresso. Et yeme konusunda ise, eğer benim gibi kanlı et yiyemeyenlerdenseniz durumunuzu belli edin. Çok pişmiş (ben cotta) olsun dediğinizde yüzlerinde beliren o hayal kırıklığı sizi engellemesin. Su için iki seçenek var maden suyu veya soda (acqua frizzante, acqua gassata, acqua minerale) ya da normal su (acqua naturale). Alkol konusunda bilindiği üzere İtalya’nın şarapları meşhur ve ucuzdur. Bir de eğer domuz eti yemek konusunda sorununuz var ise, strutto domuz yağı anlamına gelir, genelde restoranlar hayvansal yağlar kullanmıyoruz gibi notlar yazarlar. Salam, sosisler (restoranlarda özellikle prosciutto görebilirsiniz) domuz etinden yapılmıştır (bresaola, bir çeşit pastırma hariç). Kahve olarak da yazın soğuk kahveyi (caffe freddo) deneyebilirsiniz.
12.   Türk yemeklerini özlediyseniz kebap vb. fast foodların satıldığı restoranlar var, istanbul kebab (ismini ben yanlış yazmadım, kebab evet : ) ) bunlardan biri. Ayrıca eski Türk konsolosunun aşçısının sahip olduğu restoran var, yemekleri de inanılmaz lezzetli (Antichi Sapori della Turchia, Topkapı) Telefonu: +39 06 44292408
13.   Yine Türk yemeklerinin hem benzerlerini hem de yahudi lezzetlerini Jewish Ghetto'da bulabilirsiniz. Bu restoranların yemekleri hem lezzetli hem de birçoğunun fiyatı diğer yerlere göre ucuz. Ayrıca tarihi bir bölge olduğu için gezip görmeniz de güzel olur. Başlangıç olarak kızarmış enginarı (Carcofi alla Giudea) denemenizi tavsiye ederim.
14.   Yanınızda mutlaka su şişesi taşıyın, yolda gördüğünüz çeşmelerden gün boyu içerek kullanabilirsiniz. Bu arada küçük turistik büfeler var, sakın benim gibi bizdeki büfelerle benzerdir, buralarda kafe ya da lokantalardan daha ucuzdur diye düşünmeyin, çok daha pahalılar.
15.   Yolda gördüğünüz Roma askeri gibi giyinmiş olanlar ile fotoğraf çektirecekseniz de mutlaka önceden fiyat konusunda anlaşın, yoksa çok yüksek miktarla karşılaşabilir, pişman olabilirsiniz.
16.   Eğer uzun süre kalacaksanız bir gsm operatörden hat almanız makul olur. Biliyorsunuz yurt dışındayken karşı taraf sizi arasa bile yine ücretin çoğu size yansıyor. Ben vodafone’u kullanıyorum. Türkiyeyi arama fiyatı gayet uygun, bir de internet paketi alırsanız üstüne tadından yenmez.
17.   Otobüs biletleri ile 100 dk süresince istediğiniz kadar otobüs+aynı biletle 1 kere de metro kullanabiliyorsunuz. Otobüsle yolculukta yavaşlıklar söz konusu olabiliyor, ben size metroyu kullanmanızı tavsiye ederim, genel olarak bütün turistik noktalara metro ile ulaşabilirsiniz. Otel ayarlayacağınız zaman, oteliniz eğer metro istasyonu civarında olursa ulaşım açısından kolay olur. Trenle şehirler arası yolculuk yapmak isterseniz Termini civarında otel ayarlayabilirsiniz ama benim kişisel görüşüm o bölgenin pek de güvenli olmadığı yönünde. Otobüse bindiğinizde biletinizi okutacağınız bir makine var, onu kullanmanız gerekiyor. Bu arada Roma’da otobüslerde önden ve arkadan binebiliyor, ortadan inebiliyorsunuz. Metro’da A ve B hatları var, aralarında aktarma yapılabiliyor.
18.   Leonardo da Vinci Havalimanından (Fiumicino) otele gitmek için ise iki seçenek var, birincisi tren ikincisi shuttle bus service. Trende dikkat etmeniz gereken nokta binmeden önce biletinizi makineye okutmanız, aksi takdirde biletiniz elinizde olsa bile damgasız olduğundan ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Havalimanındaki otobüsler için de önerim, yola çıkmadan önce internetten bu otobüs servislerinin saatlerini ve fiyatlarını kontrol etmeniz olacak, çünkü bazıları sadece belli saatlerde hareket ediyor.
19.   Şehirler arası tren yolculuğu yapmak istiyorsanız, buradaki link işinizi görecektir, 4 ay öncesine kadar bilet alabiliyorsunuz ve yanlış hatırlamıyorsam ne kadar önce alırsanız fiyat daha bir uygun oluyor.
20.   İtalya'ya giderken yanınıza priz çevirici adaptör alırsanız faydasını görme ihtimaliniz yüksektir. Özellikle banyolardaki prizler farklı olabiliyor, yanınızda saç kurutma makinesi, traş makinesi varsa sorun yaşayabilirsiniz.
21.   Türkiye Roma Büyükelçiliğinin numarasını mutlaka ulaşabileceğiniz bir yerde tutun derim. Bir şey olmaz ama ne olacağı da belli olmaz. (0039-06-445 94 200)
22.   Eğer vaktiniz varsa Roma’nın merkezinin biraz dışında, çok geniş bir alana yayılmış outletler var. Bilindik markaların ürünlerini uygun fiyatlarda bulabilirsiniz.
23.   Bu son bölüm hemcinslerime; Roma’da Türkiyeden almış olduğum üç ayakkabımın topuğu kırıldı, hatta birinin tabanı tümden gitti. Yollar bizim arnavut kaldırımı dediğimiz şekilde ve oldukça engebeli. Benim gibi Roma’nın merkezinde yalın ayak kalmak istemiyorsanız eğer hangi ayakkabıyı giyeceğinizi bir daha düşünün derim.  : )

Edit: Yıllar geçtiğinden linkler ölmüş, en kısa sürede yenileyeceğim.



Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bu hafta sonu bir haftalık İtalya tatilim var ve İnternet'te karşılaştığım en yararlı yazı sizinkiydi. Bazı bilgiler özellikle İtalyanca anlamları çok işime yarayacak, teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  3. Roma ile ilgili okuduğum en güzel gezi notu. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. priz çevirici ne için acaba? priz sistemi aynı diye biliyordum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İtalya'nın Görülmeye Değer Orta Çağ Kasabaları 1 - Civita di Bagnoregio

Kısa Kısa Roma Gezisi: Bölüm 2 - Piazza Navona