İtalya'nın Göz Alıcı Tarihi Villaları Bölüm 1: Villa Lante

Villa Lante italya
Villa Lante - İtalya


İtalya’nın küçük köyleri ve villaları genellikle Türkiye’den giden turistler tarafından fazla ilgi çekmese de İtalya'nın yurt dışı ve yurt içi turistleri tarafından fazlaca önemseniyor.

Bagnaia kasabasında bulunan Villa Lante bu villaların en önemlilerinden biri ve İtalya’nın en meşhur bahçesine sahip. Hatta bu bahçe 2011’de yapılan bir oylamada İtalya’nın en güzel parkı seçilmiş.


Villa Lante


Maniyerizm üslubu ile yapılmış olan bu yapının inşası 1511’de başlamış ama duraklamalar nedeniye 1566’da Kardinal Gianfrancesco Gambara’nın emriyle ancak bitirilebilmiş.

Kapısında “Sol Aliis” yazıyor. Latince olan bu cümle iki anlama geliyormuş. Sadece diğerleri için (yani sahibi için değil, kapıdan içeriye kim giriyorsa onun için) ve Güneş diğerleri için (güneşin paganlığın simgesi olması ile ilgili)

Villa’nın kemerli kapısından içeriye girdiğimde Villa Lante’nin bana şaka yaptığını fark ediyorum. Villa kelimesi İtalyanca’da da bizim kullandığımız anlamda kullanılıyor, bu nedenle ben Villa Lante’de gerçekten bir villa görmeyi beklemiştim.

Palazzina Gambara ve Palazzina Montalto Villa Lante
Palazzina Gambara


Palazzina Gambara ve Palazzina Montalto Villa Lante italya
Palazzina Montalto

Ancak adı Villa olan bu villanın içinde villa yok. Sadece yukarıda fotoğraflarını eklediğim iki farklı dönemde, iki farklı sahip tarafından inşa edilmiş, iki küçük evcik (Palazzina Gambara ve Palazzina Montalto) mevcut.

Pegasus Villa Lante italya
Pegasus

Villa Lante’nin giriş kısmında epey görkemli, Pegasus ve Müzlerin (ilham perileri) olduğu büyükçe bir çeşme var. Bu çeşmenin duvarları villayı ve bahçeyi tümüyle sarıyor.

Çeşmenin ortasındaki kanatlı at Pegasus, ayağını dağa vurarak suyun gökyüzüne doğru fışkırmasını sağlıyor. Bence çeşme, Yunan mitolojisindeki hikayeyi çok güzel resmetmiş.
Bilindiği gibi, Helicon Dağında bulunan su kaynağı Pegasus’un ayağını yere vurmasıyla ortaya çıkmış ve bu kaynak Müzlere şiir yazmaları için ilham vermiş. Bu nedenle Pegasus ve şiirsel ilham özdeşleştirilmiş. Bagnai’da daha uzun kalma imkanımın olmamasına gerçekten üzüldüm, Pegasus’u ve ilhamını test etmek için birkaç gün güzel olurdu doğrusu.

Villa Lante İtalya
Villa Lante İtalya

Villa Lante italya seyahati
Villa Lante İtalya

Villa Lantenin bahçesinde ızgara şeklinde şimşir çitleri var, bu şimşir çitlerinin arasında ilk göze çarpan çeşme Fontana dei Mori. Çeşmenin heykelleri zamanla değiştirilmiş. Önceleri çeşmenin ortasında küçük bir kayığın içindeki bir savaşçı Katolik Kilisesini simgeleyen bir piramite arkebüz ile su sıkıyormuş. Bazıları çeşmenin yapıldığı dönemin koşulları düşünüldüğünde Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan İnebahtı Deniz Muharabesini betimlediğini söylüyor, diğerleri de Protestanların Katolik kilisesini zayıflatma çabalarını.

Fontana dei Mori  İtalya
Fontana dei Mori / İtalya


Fontana dei Mori  İtalya
Fontana dei Mori / İtalya


Fontana dei Mori  İtalya
Fontana dei Mori / İtalya

Villa zaman içinde el değiştirmiş. Yeni sahibi kendi aile sembolünü koymak için çeşmenin heykelini değiştirmiş. Bu piramitin yerini dört siyah atlet ve ellerinde yükselttikleri armut, dağ ve onların tepesindeki yıldız komposizyonu almış. Atletler aslında siyah değilmiş; ancak heykeller İtalyanların ‘peperino’ dedikleri gri siyah volkanik tüf olan materyalden yapıldığı için zamanla renkleri siyaha dönmüş. Aynı yenileme döneminde piramite su sıkan savaşçının da pozisyonu değiştirilmiş.

Fontana dei Lumicini italya
Fontana dei Lumicini


Fontana dei Lumicini italya
Fontana dei Lumicini

Bu çeşmeden sonra ikinci çeşmemiz Fontana dei Lumicini’yi görüyoruz. Fışkiyesi kırılanlara nispet yaparmış gibi üzerinde yetmiş tane gaz lambası şeklinde fıskiyesiyle sapasağlam duruyor.

Fontana dei Lumicini'nin vermek istediği mesaj, “Işık, alevle değil, suyladır”mış. Aynı zamanda “kaynayan suyu” simgeliyormuş ve su ile ateşin gücünün arınma üzerindeki etkisinin karşılaştırmasıymış.

Neptün / Villa Lante



Bu çeşmenin iki yanındaki mağaralar da Venüs ve Neptün’e adanmış.




Bahçe basamaklı şekilde düzenlendiğinden üst katı da var. Üst katta yine peperino materyalinden yapılmış devasa bir masa ile karşılaşıyoruz, yani Mensa del Cardinale ile.


Mensa del Cardinale
Mensa del Cardinale 


Mensa del Cardinale
Mensa del Cardinale 


Partilerde kullanılmak amacıyla inşa edilmiş olan bu masanın ortasında yiyecek ve içecekleri taze ve soğuk muhafaza etmek için oluşturulmuş içi akan su ile dolu bir boşluk var.

Mensa del Cardinale
Mensa del Cardinale 

Daha önce de belirttiğim gibi bu basamaklı yapı nedeniyle masanın zaten ön tarafında muazzam bir manzara var, ama arka tarafına yine masada oturanlara manzara olması amacıyla “Fontana dei Fiumi” eklenmiş. Fontana dei Fiumi, Tevere (Roma) ve Arno (Floransa) Nehirlerini ve bu nehirlerin yaşam alanlarına bereket ve zenginlik getirmesini tasvir ediyormuş.

Fontana dei Fiumi
Fontana dei Fiumi

Fontana dei Fiumi
Fontana dei Fiumi


Villa Lante'de göze çarpan diğer bir çeşme  aşağıda fotoğrafını eklediğim Yunusların Çeşmesi yani La Fontana di Delfini,


La Fontana dei Delfini villa lante
La Fontana dei Delfini


La Fontana dei Delfini
La Fontana dei Delfini


Bu arada bahçenin merdivenlerinden yukarıya doğru çıkarken küçük bir çağlayan da bize eşlik ediyor ve öğreniyorum ki Kardinalin aile arması kerevitmiş. Zincir şeklinde birbirine geçmiş kerevit kıskaçlarından oluşan bu küçük çağlayan ile Kardinal bu bahçeye imzasını atmış.


Villa Lante Gezi
Villa Lante


Villa Lante Viterbo
Villa Lante

Villa Lante'de gezerken bu sular nereden ve nasıl geliyor diye düşünmemek elde değil. Aşağıda gördüğünüz Fontana del Diluvio, bu su kemeri Cimini dağlarından bu çeşmeye su taşıyormuş ve gelen su bu çeşmeden bütün bahçeye zincir şeklinde yayılıyormuş.


Fontana del Diluvio
Fontana del Diluvio


Bu arada çeşmeler ve simgeledikleri hakkında yazarken es geçmemem gereken bir nokta var, çiçek tarhları. Özellikle kamelyaların ve yeşilin üzerine dökülmüş o şeker pembesi yapraklarının görüntüsü rüya gibi.

Villa Lante
Villa Lante

italya gezi
Villa Lante


Villa Lante italya
Villa Lante

seyahat rehberi
Villa Lante


Villa Lante ilginizi çektiyse içinde bulunduğu kasaba Bagnaia hakkındaki kısa yazımı buradan okuyabilirsiniz.





~Fotoğraflar ve tanıtım yazısı bana aittir.





Yorumlar

  1. çok güzel anlatım teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Gelip her yeri karış karış gezme isteği uyandırıyorsun insanda..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Roma'ya (İtalya'ya) Gidecekler İçin Tavsiyeler

İtalya'nın Görülmeye Değer Orta Çağ Kasabaları 1 - Civita di Bagnoregio

Kısa Kısa Roma Gezisi: Bölüm 2 - Piazza Navona